tirsdag 13. november 2012

Inderlig forbannet, på grensen til lynings!


Med en bakgrunn fra realfag heier jeg på alle tiltak som er med på å øke interessen for realfag hos unge skoleelever. Når det i tillegg kan gjøres lystbetont blir det ikke stort bedre. I helga ble First Lego League (FLL) avviklet i Tromsø. I hele høst har skoleelever holdt på med prosjektet, både i skoletiden og på fritiden. De har bygget, programmert, forsket, dokumentert og laget presentasjonsmateriale. De har til og med laget filmer og underholdningsprogram.

FLL arrangeres av FIRST Scandinavia og formålet er å inspirere barn og unge til økt forståelse og interesse for realfag i hverdagen. Det er en kunnskapskonkurranse i flere deler. Hovedoppgaven er å bygge og programmere en Lego robot som kan forsere hindringer. Det skal forskes på en samfunnsaktuell utfordring. I tillegg må laget presentere og profilere sitt eget arbeid. Årets tema var Senior Solutions og de har forsket på hvordan eldre kan få en bedre hverdag og livskvalitet.

Jeg har selv ei datter på 10 år som deltok i helga. Team Dream gjorde en kjempeinnsats og kom seg til finalen. Der ble de slått av elevene som er ett år eldre. 7. trinnet til Borgtun trakk det lengste strået. Det er uansett strålende med en 2. plass i konkurransen, spesielt når de kom hjem med pokalen for beste underholdning i tillegg. Her finner du bilder fra arrangementet. Men det er ikke dette som får meg så inderlig forbannet.

Vinneren har kvalifisert seg til den skandinaviske finalen i Oslo 1. desember. Men når jeg to dager etterpå leser i avisen at de ikke har penger til å reise og at deltakelsen i finalen henger i en tynn tråd. Da blir jeg så inderlig forbannet! Dette gjelder en skole som altså ikke kan gi ungene svømmeundervisning fordi de ikke har penger til bussen. Bassenget er klart, ungene vil ha svømming og lærerne er klare til å undervise. Men penger til bussen? Nei, der stopper altså hele svømmeundervisningen.

Og så forventer man at de skal kunne bla opp 25.000 kroner på et øyeblikk? Hvor er logikken? Hvorfor er ikke reisepenger til den skandinaviske finalen en del av premien i den lokale turneringen? Jeg er i harnisk og helt på grensen til å være lynings. Her bor vi i mulighetenes landsdel, og vi skriker etter kompetent arbeidskraft. Her har vi en gruppe fremtidige ingeniører og så skal de stoppes av 25.000? I verdens rikeste land?

Hvis alt annet feiler så stiller jeg gladelig med 500 kr i kronerulling slik at 7. trinnet på Borgtun kommer seg til finalen i Oslo. Noen flere som blir med?

1 kommentar: