lørdag 20. desember 2014

Gledelig jul!

Dette innlegget stod på trykk i Uhørt-spalten i iTromsø lørdag 20. desember 2014. Selveste Odd Klaudiussen har illustrert saken.
Illustrasjon: Odd Klaudiussen

Det er fire dager igjen til julaften. Selv om at jeg har vist om denne dagen i et år så kommer julekvelden rett på kjerringa. Folk stresser rundt for å kjøpe gaver vi ikke behøver og haugevis av mat vi ikke kommer til å klare å spise opp. Mye på grunn av sterke tradisjoner og forventninger. Man kødder da virkelig ikke med juletradisjonene!

I løpet av dagen vil handelsstanden gni seg i hendene og vi vil nok få en ny rekord i antall betalinger med kort på en time. Og mens vi raser rundt med rødglødende betalingskort og handlelister lange som et vondt år, stresser vi. Og leter etter parkeringsplass. 22. desember er den store bulkedagen. Faktisk skjer det 76 % flere uhell denne dagen enn ellers, selv om de fleste er av mindre alvorlig art. Må det virkelig være sånn?

Jeg har bestemt meg for å la være å stresse til jul. Det betyr at jeg må skyve unna alt som heter dårlig samvittighet for det jeg ikke får gjort. Men hvem er det egentlig som setter forventningsnivået til hva som skal gjøres? Da jeg konkluderte med at det er det jeg som bestemmer, ble alt så mye enklere.

Det blir definitivt ikke sju sorter til jul. Jeg er heldig og får verdens beste lefser fra tantene i julegave. Jula er full av mattradisjoner som involverer uante mengder med pålegg. Røyka laks, julesild, lammerull, juleskinke, saltkjøttlår og fenalår. For å prøve å få spist opp mest mulig av all den gode maten vi kjøper holder jeg bakingen til et lavnivå. Derfor prioriteres det å bake grove brød og julebrød. Men jeg kjenner allerede nå at jeg gleder meg til knekkebrød med brunost i januar.

Jeg elsker å få julekort i posten. Gjerne med bilder av de jeg ikke har sett på lenge. Og kanskje en liten personlig hilsen. I år har jeg ikke skrevet et eneste julekort. Når man utleverer seg selv på sosiale medier hele tiden ser jeg ikke helt behovet for å skrive julebrev om hva som har skjedd det siste året. Men det er klart at samvittigheten stikker litt når jeg tenker på tante Petra i Ålesund som er 93 år og onkel Arvid i Bergen på 81 som helt sikkert ville satt pris på et bilde av familien og noen gode ord. Kanskje klarer å jeg få skrevet noen ord i romjula, men jeg lar meg ikke stresse av noen julekort.

Med pinnekjøttet i hus så kan jula bare komme. Huset er sånn passelig rent etter fredagsvasken før jul. Jeg innser at det ikke ble noen rundvask i år heller. Ikke har jeg vasket alle kjøkkenskuffene heller. Men jeg kan vel alltids sette ei skål med grønnsåpe under sofaen for lukten sin del? Julegardiner har jeg ikke, men det må da holde med noe av den julepynten som er samlet gjennom mange år? Hvis jeg sper på litt med noen svibler, julestjerner og amaryllis så får det være mer enn nok.

Den juletradisjonen jeg setter aller mest pris på er når vi går på kirkegården på selve julaften og tenner lys. Min egen nærmeste familie ligger på en annen kirkegård, men jeg bruker stunden til å sende gode og varme tanker om mine kjære og tenner mentale lys på deres graver. Etter besøket på kirkegården drar vi hjem og kler oss om mens pinnekjøttlukta brer seg i huset og gir forventninger om det som skal komme.

Heldig er jeg som kan sitte i stua og høre på peisen som knitrer, være sammen med mine kjære og være uendelig trygg. Så får det være at jeg ikke husker hvordan det er å være sulten. Det går heldigvis over. En gang til neste år er blir jeg nok sulten igjen.

Med dette ønsker jeg en riktig gledelig og stressfri jul.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar