mandag 1. oktober 2012

Mitt første jobbintervju...


Etter et raid i klesskapet i barndomshjemmet kom jeg over et skikkelig snasent antrekk. Not! Ikke bare er det fra tidlig på nittitallet, men det kommer med en historie. Dette var utrolig nok antrekket jeg valgte på mitt første jobbintervju. Legg til ei rød tykk strømpebukse og noen trasige sorte sko. Og hvis du mener at dette umulig kunne gå bra, så har du helt rett! Men om ikke annet så ble dette en episode jeg lærte mye av.

Jeg var helt nyutdannet, og hadde ingen anelse om hva som egentlig skjer på et jobbintervju. Dette var så langt tilbake at man ikke bare kunne google seg til informasjon heller. Jeeezees, jeg innser at jeg stammer fra huleboertiden- minst. Men siden jeg ikke visste hva jeg kunne forvente meg på intervjuet, så hadde jeg heller ikke forberedt meg. Og selv om antrekket mitt ikke ga meg noen plusspoeng i starten, så var det min egen manglende forberedelse og totale bortkommenhet som gjorde at jeg ikke var i nærheten av å få den jobben.

Dette var 1993. Arbeidsledigheten i Norge var på omtrent 10 prosent. Det betyr at det var mange dyktige mennesker som kjempet om de samme jobbene. Jeg kan bare beklage at jeg kastet bort en time av tiden til han som intervjuet meg. Men trøsten er at jeg fikk en lærepenge som jeg har tatt med meg hele vegen i mitt profesjonelle liv.

Jeg har siden da vært i mange intervjusituasjoner, på begge sider av bordet. Når man blir intervjuet er det viktig å stille forberedt. Man må vite hvorfor man vil ha denne jobben, hvorfor arbeidsgiveren er interessant og hva man kan tilføre. Som intervjuer er jeg mest opptatt av å få et mest mulig korrekt bilde av personen. Stemmer inntrykket fra søknad og CV med det personen viser på intervjuet? Kan kandidaten utføre oppgavene, passe inn sammen med resten av teamet og tilføre det lille ekstra?

Hva bør så kandidaten ha på seg? Antrekket spiller faktisk ingen rolle, så lenge det er alminnelig pent. Men du ønsker kanskje at fokus holdes på din personlighet og det du sier, og ikke bare på antrekket? Da kan det være greit å holde seg til nøytrale farger, enkle snitt og ikke gå helt bananas med tilbehør.

Har du noen gang gjort en skikkelig bommert med antrekk?

5 kommentarer:

 1. Oh, yesss... Kom inn på intervju meget gravid og med ei svær fleecejakke full av kattehår... Aner ikke helt hvordan det gikk til, men forstår godt at jeg ikke fikk jobben i hvert fall!

  SvarSlett
 2. Det vil si... Skjønner graviditeten, men ikke kattehårene :-D

  SvarSlett
  Svar
  1. Hahaha, det var enda godt at du skjønte hvordan det gikk til!

   Slett
 3. Hva? Fikk du ikke jobben? Enda du stilte i det snasne antrekket der? Jeg er rystet. Og skuffet over den norske lederstanden! Ja ja, deres tap!

  ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Antrekket er en ting, men jeg tror det var minst et par andre ting som gjorde at jeg aldri var i nærheten av den jobben. Ja, ja, aldri så galt at det ikke var galt for noe. Mye lærdom i en rød shorts...

   Slett