fredag 21. november 2014

Barbie som dataingeniør

Jeg har latt meg provosere. Igjen! Jeg har dratt rødstrømpene langt over knærne og er klar til kamp. Denne gangen mot Barbie. Ja, du vet Barbie-dukka. Og det har ingenting å gjøre med at hun er fullstendig uproporsjonert i vitale mål i forhold til et vanlig menneske.

Da jeg var liten hadde jeg også ei eneste Barbie-dukke. Det var den fineste dukka jeg hadde. Men etter hvert led også hun samme skjebne som de andre dukkene mine; hun fikk nemlig en meget ukledelig sveis laget med ivrige barnehender og ei ukvass saks. Spol 30 år frem i tid og min egen datter kan kjøre fullt Barbie-show med et 20-talls dukker. Og hest, og sportsbil, og fly og dyreklinikk. Men for all del, det er mye sosial adferd som utvikles gjennom lek med dukker. Og jeg har ingenting i mot selve dukka. 

Mattel, de som produserer dukkene og tilbehøret, lager selvsagt også historier om Barbie. Alle som har vært i nærheten av jentebarn de siste årene vet at de lager filmer, tegneserier, bøker og spill. Og det er her problemet ligger. Det er greit med de historiene ungene finner på selv gjennom lek. Men når Mattel lager historier der Barbie ikke liker matematikk for det er så vanskelig, da koker det litt over hos meg. Dette er en historie fra virkeligheten. Fra et Barbie-blad med tegneserier, som 5-åringen hadde valgt i butikken, sikkert på grunn av en helt ubrukelig plastleke som fulgte med.

Her har altså Mattel alle muligheter til å gjøre Barbie til en god rollemodell for unge jenter. Ved å vise at jenter kan og jenter vil. De har nå laget en serie bøker kalt Barbie I can be… Tidligere tema viser at Barbie både kan være president og idrettsstjerne. Selvsagt ulastelig antrukket hele veien. Denne uken har de fått masse oppmerksomhet for ei bok der Barbie kan være dataingeniør. Problemet med denne boka er bare at Barbie ikke er noen ingeniør. Hun er avhengig av å ha to gutter til å gjøre programmeringen. I boka har hun idéen til et dataspill, men trenger altså hjelp til å få laget spillet. Nå er det nok! Det hadde kanskje vært greit hvis boka var om at Barbie kunne vært en designer. Og at hun hadde noen andre venninner som programmerte for henne. Men det blir helt misvisende når tittelen på boka viser til at Barbie kan være ingeniør, men at hun styrer unna alt som er teknisk. Det hele får et anti-#likeagirl preg, og det er det som provoserer meg.

Samtidig ser vi at jenteandelen for de som studerer informatikk på Universitetet i Tromsø er på et lavnivå. I år er det to damer som er uteksaminert på Master-nivå. Før det var det 8 år siden sist! Det sier meg at nettverk som Girl Geeks er helt nødvendig for å vise jenter at det faktisk finnes kvinnelige ingeniører og teknologientusiaster.

Jeg er dame, teknologientusiast, girl geek og sivilingeniør i informatikk. Det er jeg stolt av. Så får det heller være at jeg ikke helt har proporsjonene til Barbie på plass. Det lever jeg helt fint med.

PS: I går ble boka Barbie I can be a computer engineer trukket fra markedet.

Her er linker til noen saker fra The Guardian om saken:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar