torsdag 15. september 2011

Frukt og grønnsaker og sånn...

Etter utallige oppfordringer (i alle fall to) skal jeg i dag skrive om mine favoritter når det gjelder frukt og grønnsaker. Nemlig sjokolade og rødvin! Jeg er litt usikker på om sjokolade bør regnes som frukt eller grønnsak, men kakaobønnen er jo en bønne. Og andre bønner som brekkbønner, salatbønner og tomatbønner må jo definitivt kunne kategoriseres som grønnsaker så jeg tar en sjanse på at det er riktig. Rødvin er jo definitivt en frukt. Dermed er det bare å stålsette seg, brette opp ermene og smøre seg med skrekkblandet fryd
over oppgaven med å få i seg 5 om dagen.

Forskning viser jo at et moderat inntak av vin, og da spesielt rødvin, er gunstig for folkehelsen. Nå defineres nok et moderat inntak som mindre enn 5 om dagen, så her er det viktig å kompensere med sjokolade slik at man fyller opp kvota og fremdeles nyter godt av de helsebringende effektene.

Mange påstår at sjokoladen må bestå av minst 70% kakao for at den skal telle som grønnsak. Jeg skjønner jo at med så mye kakao så er det lite plass til smør og sukker, men ærlig talt: Det er jo det som gjør at sjokolade er godt!
Jeg elsker Walters mandler og er av den oppriktige mening at den burde kun være tilgjengelig på blå resept. Ei plate på 200 g inhaleres lett og på rekordtid. Så innerst inne må jeg må vel innrømme at det ikke er spesielt sunt, selv om mandler i seg selv består av masse gunstig fett som er bra for kroppen. Fordelen med den mørke sjokoladen er at en bitteliten bit tar knekken på søtsuget samtidig som jeg oppnår ytterligere to positive effekter.
1. Den gode følelsen av selvkontroll ved å spise en liten bit istedet for 200 g.
2. Ei kvote med grønnsaker gjør at jeg med god samvittighet kan (må faktisk) fylle på med mer grønnsaker eller ta meg et glass med frukt.

Klarer du å leve opp til 5 om dagen?

3 kommentarer:

 1. Ah, sjokolade er min store svakhet. Men fem om dagen unner jeg meg heldigvis ikke. Det skulle tatt seg ut.

  God helg! Kos deg med dine fem om dagen. :-)

  SvarSlett
 2. Du er kreativ, jente! Jeg skal tipse opplysningskontoret for frukt og grønnt om din nye forskning.

  Fem frukt eller grønnsaker om dagen klarer jeg ikke, med mindre fem druer teller?

  Nå er det rødvin og Bocca, favoritten min! God helg, May Liss!

  SvarSlett
 3. Litt usikker på hvor mange druer som inngår i en enhet frukt... Kansje ett glass er ca to enheter frukt? Og en rute kokesjokolade er en enhet grønnsak? Da er det jo ingen sak å få 5 om dagen...

  Hilsen hun som i dag er sponset av Bama!

  SvarSlett