tirsdag 5. november 2013

Champagnepiken inviterer 2013


”Champagnepiken inviterer…” er nå herved etablert som en årviss tradisjon. For tredje gang kunne Champagnepiken invitere fantastiske damer til en kveld med det edle formål om å spre kunnskap og glede med Champagne. Skal man bli en god Champagnepike holder det ikke med teori. Man må nemlig bruke en praktisk tilnærming. 

Brudd i ankel gir utfordring.
Årets Champagnepikefest fikk tema høst. Med 25 påmeldte er det kanskje ikke rart at jeg våknet litt panisk en morgen og lurte på hvor mange gafler har jeg egentlig i huset? Heldigvis har jeg kjøkken og stue som er laget for fest og vi hadde akkurat plass til alle. Det var en større utfordring at jeg bare noen dager før klarte å dra på meg et brudd i ankelen. Jeg ble nemlig henvist til krykker og streng beskjed om å ikke belaste foten i det hele tatt. Da er det lett å lage mat og forberede fest! NOT! Heldigvis har jeg fantastiske venner. Noen møtte opp på forhånd og hjalp til med matlaging og forberedelser. Alle hjalp til med stabling og rydding underveis, og da er det faktisk ingen sak å ha fest selv om jeg kunne gjøre lite selv.


Pynt med høsttema.
Vi har en pedagogisk og teoretisk tilnærming til champagne med nøye bakgrunnssjekk og en grundig utvelgelse. Det er utrolig hvor lett det er å lese seg tørst! I tillegg har vi en hypotese om at all mat passer til champagne, helt til det motsatte er bevist. Høstmaten bestod av tapasretter som marinert Jarlsberg, tomat- og mozzarella salat (et italiensk bidrag siden vi også serverte en Prosecco), marinert helstekt svinefilet, dadler og bacon, bruchetta med stekt sopp, lammekjøttboller, tzatsiki, toast med Philadelphia og røykalaks, oliven og masse godt brød og dippsauser. Til dessert hadde vi hjemmelaget is, eplekake og en frisk kake med masse frukt.

Champagnepikene får en grundig introduksjon til hver vin. Og diskusjonen som følger blir utrolig kreativ etter hvert. Dette ble servert:
Meget godt kjøp!
  • Jeio prosecce brut. Passer til aperitif, fingermat. En av de desidert beste proseccoene på det norske markedet. 120 kroner.
  • Diebolt-Vallois blanc de blanc brut. Passer til aperitif og skalldyr. En favoritt blant champagne i nederste prisklasse. 268 kroner.
  • Pol Roger reserve (white foil) Meget elegant champagne som passer best til mat. Ble servert i bryllupet til William og Kate! Litt uskikkelig, kommer litt brått på og drar fort. 429 kroner.
  • Pol Roger brut vintage 2022. Passer til spekemat, lyst kjøtt, foie gras. Den snille tvillingbroren som var best likt av damene. 400 kroner.
  • Georges Laval cumiéres premier cru brut nature. Paser til tapas. Min nye favoritt. Bruker litt tid, dufter himmelsk, smaker fantastisk. Denne franskmannen er nydusjet, høy og mørk! 470 kroner.

Alle flaskene kan trygt anbefales og kategoriseres av aperitif.no som meget gode kjøp. Og nå starter planleggingen av neste års runde av Chamapagnepiken inviterer. Det er allerede noen flasker som står på lista så det er bare å glede seg…


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar