søndag 5. august 2012

Olympiske leker og blodig alvor...


Jeg innrømmer at jeg er sånn høvelig sportsinteressert. Og da kanskje aller mest når det gjelder vinteridretter. I tillegg til fotball, og TIL spesielt da! En lat sportssøndag med langrenn, skiskyting og skøyteløp på TV, under et pledd på sofaen når snøstormen raser ute, er totalt undervurdert. Men så er det sånn at det er noe spesielt med olympiske leker. Vi er nå midtveis i sommer-OL fra London. NRK sender i ni kanaler på tv og på nett. Det er fullt mulig å følge øvelser døgnet på tamp og enda litt til. Men det som gjør OL så spesielt er at man får historiene om utøverne og øvelser som man ikke har noe forhold til. Egentlig er et moderne OL et mesterskap i historiefortelling, og det har NRK skjønt.

Og så fascinert man kan bli av de merkeligste øvelser? Selv om jeg så vidt kommer meg over et basseng uten å drukne er det ikke vanskelig i det hele tatt å bli hekta på svømming. Det er åpenbart enkelt å sette pris på veltrente og lettkledde herrekropper som stiller til start… Eh, jeg mener selvsagt at det er spennende å følge med på hvor mange gull er det egentlig mulig at Michael Phelps kan ta?

Men synkronstuping da? Hva de folkene får til, og så helt samtidig da! Hele familien ble umiddelbart fenget av øvelsen og satt klistret for å få med oss finalen. Middagen ble impulsivt besluttet inntatt på gulvet foran fjernsynet. Og badmington? Kampene var jo råspennende, og en helt annen aktivitet enn det vi bedriver med på hytta. Og visste du at "flua" i badminton består av 16 fjær fra den venstre vingen på ei gås! Hvor mange fikk ikke med seg Ding Ning sin ferd mot bordtennisfinalen? Jeg bruker kvelder og natta på å få med meg det siste i bueskyting og lurer på om USA sitt dreamteam i basket klarer å surfe seg gjennom tidenes favorittstempel. Og klarer Usain Bolt å showe seg til noen nye gullmedaljer?
Bildet er hentet fra Namdalsavisa

Høydepunktet så langt er selvsagt den norske sølvmedaljen til Bartosz Piasecki i fekting. Fekting altså! For en sport! Vakkert som dans, men fullt av gentlemenstakter og likevel enkelt å forstå. En garde og allez! Lurer på hvilke andre fektemesterskap som sendes på tv? Eller kanskje jeg bare må se Zorro med Catherine Zeta-Jones og Antonio Banderas på nytt...

Vi er halvvegs i olympiaden, og diskusjonen pågår om Michael Phelps er tidenes olympier. Det er jeg helt uenig i. Jeg mener tidenes olympier er Eric Heiden. Amerikansk skøyteløper som ikke bare tok gull på alle fem skøytedistansene i Lake Placid i 1980, men satte olympisk rekord på alle distanser og like så greit også ny verdensrekord på 10.000 meter.

Jeg skal fryde meg over fantastiske prestasjoner og gode historier i flere dager til. Mange av finalene ender med smil og tårer. Hele spekteret av følelser er representert. Det er beviset på at olympiske leker også er blodig alvor. Hvis du møter meg i løpet av de neste dagene så skjønner du hvorfor jeg har poser under øynene og sliter litt med å holde meg våken. Og om to år er det vinter OL igjen…

2 kommentarer:

  1. May Liss'en min, dette er det beste du noen gang har skrevet. En 6 til deg.

    SvarSlett
  2. Tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding!

    SvarSlett