torsdag 13. desember 2012

Luke 13 2012 Luciadagen


Luciadagen har egentlig ingenting med hverken advent eller jul å gjøre. Det er mer tilfeldig at den dagen kommer midt i adventen. Feiringen av Santa Lucia skjer 13. desember fordi det var den dagen den hellige Lucia skal ha lidd martyrdøden. 

Selvsagt er det rørende og absolutt nydelig når våre skjønne barn går i Luciatog og synger. Man må ha hjerte av sten for ikke å bli rørt av avkommets tindrende barneøyne, kledd i hvite kapper og lys i håret. Men jeg er faktisk mer opptatt av den gode mattradisjonen knyttet til dagen. Tenk at vi har en egen dag i adventen som har sitt helt eget bakverk! Det er en tradisjon som jeg kan leve med. I løpet av et år finnes det nemlig to slike dager. 21. januar er soldagen i Tromsø. Da kommer sola tilbake etter å ha vært borte i to måneder og det må feires med solboller. I flertall! Og så er det altså Luciadagen med sine lussekatter.

Jeg digger gjærbakst og finner det lett terapeutisk å holde på med. Derfor baker jeg selvsagt lussekatter. Det er lite som smaker så godt som en fersk nybakt lussekatte. Og hvis den er litt lunken enda er lykken komplett! Det skal selvsagt være ordentlig safran i de. Det gir litt smak men mest den karakteristiske gule fargen. Men vi trenger jo ikke å overdrive heller. Med en kilopris på 50.000 kr for safran, sper jeg på med litt gurkemeie også.

Visste du at selveste Luciadagen også er forlovelsesdagen til Ari og prinsesse Märtha Louise?

2 kommentarer:

 1. Alt du vet, jente! Forlovelsesdagen til de kongelige og i det hele tatt!

  Enig med du. Luciadagen er fin. Var vakker sang her på rådhuset nettopp. Kjente humøret skjøt i været!

  I ettermiddag er det avslutning for 2. klassingen min. Regner med det blir inntatt store mengder lussekatter. Men mine baker Kaffebønna eller Helmersen eller andre som har peiling. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan du bake boller, så kan du bake lussekatter også. For å holde på med gjærbakst trenger man ikke så mye peiling. Det holder å kunne lese og ha litt tålmodighet, men det er kanskje det som er showstopperen?

   Og forlovelsesdagen til Märtha Louise? Jupp, bare et av verdens uvesentligste fakta som bare må ut av og til. Frieriet skjedde på Kongsseteren og det var flust med Märtha liljer involvert...

   Slett