onsdag 5. desember 2012

Luke 5 2012 Klementiner


Visste du at vi spiser 5 kg klementiner hver i året, og det aller meste spises ved juletider? Det er ikke bare fordi det er en viktig del av juletradisjonene, men også fordi det er akkurat da den smaker best. Klementinen er egentlig steinfri, men dyrkes ofte på store sitrusplantasjer der det også dyrkes sitroner og appelsiner. Når biene flyr fra blomst til blomst og samler nektar, kan det være at den har vært innom en sitronblomst på veien før dne havner i en klementinblomst. Og det er sånn steien smitter over.

Mange kaller frukten for mandarin. Det er en feilaktig betegnelse og mandarinen har vært borte fra det norske markedet siden 90-tallet. De største forskjellene er at klementinen er søtere, er enklere å skrelle og mandarinen kommer opprinnelig fra Kina. Kanskje det er derfor det er så mange kinesere som snakker mandarin?

Uansett, så syns jeg klementiner er en av de beste fruktene jeg vet om. Og i dette huset er det en viktig del av juleforberedelsene. Vi skal i alle fall gjøre vårt for å sikre at vi opprettholder snittet på 5 kg pr person og vel så det! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar